Ana Sayfa Instagram  

Erken Dönem Tat Deneyimleri

Besin tercihlerinin temeli anne karnındayken atılır. Doğum sonrası emzirme dönemi ve tamamlayıcı beslenme döneminde hassas bir şekilde devam eder. Gelişimsel olarak bebeklerin koku ve tat duyuları gebeliğin ilk trimesterının sonlarına doğru gelişmiş olur. Bebek gebeliğin son trimesterında  günde 500 ila 1000 ml amniyon sıvısını yutmaktadır. Annenin beslenmesindeki lezzetler amniyon sıvısına geçtiği ve bebek de amniyon sıvısını yuttuğu için ise lezzetler ile ilk karşılaşma anne karnında yaşanır.

Görsel ve dokunsal özellikleri bebek deneyimlemese bile, çeşitli lezzetlere daha doğmadan defalarca maruz kalarak alışmış olur. Bu yüzden annenin gebelikte sağlıklı beslenmesi, bebeğin büyüme gelişmesi ve annenin kendi sağlığı kadar bebeğinin yetişkinlik dönemindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında önem teşkil eder.

Yenidoğan döneminde ise anne sütü, annenin beslenmesindeki tat bileşenlerini içerir. Bebek annenin çeşitli beslenmesiyle birlikte annenin sütünün değişen tadına maruz kalarak bir lezzet deneyimi dönemini de burada yaşar. Bebek tamamlayıcı beslenme dönemine geçtiğinde artık birçok besine dokunmadan, görmeden önce zaten alışmış olur. Bebeğin bu ilk tanışma ve alışma döneminde güvendiği ortamda olması da önemlidir.

Tamamlayıcı beslenme döneminde bebek besinleri tadarken koklar, dokunur ve inceler. Bakım veren kişinin yaklaşımıyla birlikte bebeğin yeme alışkanlıklarının temeli oturtulmuş olur. Yaşamın ilk bin günü beslenme alışkanlıkları açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden gebelikten başlayarak annenin sağlıklı ve çeşitli beslenmesi, bunu emzirme döneminde devam ettirmesi ve tamamlayıcı beslenme döneminde bebeğe çeşitli tatların sunulması yetişkinlik dönemi alışkanlıkları için değerlidir.

 

Uzman Diyetisyen Buse Görgülü Doğan

Başkent Diyet ve Yaşam